Erkeklerde saç dökülmesi genel olarak saçın ön kısmında başlar. Süreç şakakların yavaş yavaş açılmasıyla devam eder. Tepenin dökülmesiyle birleşir ve klasik erkek tipi saç dökülmesi görüntüsünü oluşturur. Birçok erkekte kafanın yan kısımları, iki kulak arasındaki bölge ve ense kısmındaki saçlar kalır, dökülmez. Bu bölgelerdeki saçlar genetik olarak erkeklerde en az dökülen, pek çok erkekte ise hiç dökülmeyen bölgelerdir.
Saç ekimi operasyonlarında da ekilecek saç kökleri “donör bölge” adı veriler bu alanlardan alınır. Kadınlarda ise saç dökülmesi biraz daha farklıdır. Erkeklerde dökülmeler belli alanlarda yoğunlaşırken, kadınlarda genel bir dökülme görülür. Bölgesel dökülmeler ise çok nadir yaşanır.
Erkek ve Kadınlarda Saç Dökülmesi
Erkeklerde ve kadınlarda saç dökülmeleri hormonal bazı dengesizlikler ile sistematik hastalıklara bağlıdır. Kansızlık, vitamin eksiklikleri, sağlıksız beslenme, demir eksikliği, menopoz, doğum, doğum kontrol hapları, mantar hastalıkları, kronik rahatsızlıklar bunların bazılarıdır. Kullanılan ilaçlar ise çeşitli sebeplerden dolayı dökülmeyi tetikler. Kalıtımsal olarak gelen genetik faktörler, aşırı stres, enfeksiyonlar ve kullanılan saç bakım ürünleri de saç dökülmelerini etkilemekte ve arttırmaktadır.
Saçlarda dökülme genel olarak otuzlu yaşlarda başlar. Günümüzde ise bu istatistik lise çağlarındaki genç yaş gurubuna kadar düşmüştür. Saç dökülmesi ne kadar erken yaşta başlarsa, sonuçları da o kadar yıkıcı olmaktadır. Bu noktada erken yaşta saç dökülmesi problemiyle karşılaşan kişilerin mutlaka uzman bir doktora görünmesi gerekmektedir.
Saçların ne kadarı dökülür?
Saçlarımızın genel olarak %90’lık bir kısmı sürekli olarak uzamakta ve kendini yenilemektedir. Kalan %10’luk kısımsa birkaç ayı bulan bir dinlenme döneminde beklemektedir. Bu dönemde bazı saçlar dökülmekte ve yerlerine yenileri çıkmaktadır. Bu yüzden bu dönemde dökülen saçların yerine yenilerinin çıkmaması, tamamen saçların kaybedilmesi problemidir. Uzmanlar günlük 100 saç teli dökülmesini normal kabul etmektedir. Çünkü bu saçların yerine yenileri çıkmaktadır. Çıkmadığı durumlarda ise kişi saçlarıda dökülme olması sorunuyla karşı karşıyadır.
Saç dökülmesi, kişileri sosyal ve ruhsal anlamda oldukça rahatsız eden bir süreçtir. Yani, günümüzde birçok insan bu yüzden psikolojik bazı problemler ve özgüven sorunları yaşamaktadır. Sosyal hayatlarında ise kendilerini dışlanmış hissedilir. Bu ne kadar yanlış bir düşünce olsa da kişi bu dönemde gerek fiziksel gerek ruhsal açıdan kendini zayıf hissetmektedir. Bugün neredeyse her 3 erkekten biri saç dökülmesi sorunuyla karşı karşıyadır.
Dökülmenin sebepleri nelerdir?
Öncelikle saç dökülmesinin sebepleri araştırılmalıdır. Gerekirse kan tahlilleri yapılmalı, vücutta eksik olan vitaminler veya minerallar varsa bunlar temin edilmeli ve sebeplere göre tedavi yöntemleri belirlenmektedir. Yani, bu tedavi yöntemleri ise PRP tedavisi ve saç mezoterapisi ile desteklenmelidir. Kısaca bütün tedavilere rağmen saçlarda dökülme durdurulamıyorsa ve kişide ciddi saç kayıpları varsa saç ekimi kesin ve kalıcı bir tedavi yöntemidir.
Saç ekiminde kişinin genetik olarak en az dökülen ense bölgesindeki saç kökleri kullanıldığı için ekilen saçlar bir daha dökülmemekte, kişi yaşadığı saç dökülmesine bağlı tüm problemleri geride bırakmaktadır.
Sağlık Merkezimiz Antalya’dadır. Alanya merkezli hizmet de sağlamaktayız.
Saç Dökülmesi Antalya Alanya. Erkeklerde ve kadınlarda saç dökülmesinin sebepleri ve tedavi yöntemleri nelerdir?..